2013. március 11., hétfő

Meghalt Cipő, a Republic frontembere :'(

Index
2013. március 11., hétfő 09:31
 
Évek óta szívbeteg volt Bódi László, becenevén Cipő, aki február közepén került kórházba, miután megállt a szíve. Az orvosok hetek óta próbálták felébreszteni a mélyaltatásból, de a zenész kómába esett. A 47 éves zenész a kórházban halt meg. Cipő a Republic zenekarral az ország egyik legismertebb zenésze lett a rendszerváltás óta, albumait egymillió példányban vásárolták meg, a zenekar slágerei szinte népdalokká váltak.
 
Meghalt Bódi László Cipő, a Republic frontembere. Abella Miklós, az együttes menedzsere a Blikknek megerősítette, hogy az énekest többszöri kísérletek ellenére sem sikerült felébreszteni a kómából, és életét nem sikerült megmenteni.
Bódi László évek óta szívbeteg volt, a hírek szerint szívátültetésre lett volna szüksége, de ehhez az énekes sem akart hozzájárulni. 2009-ben az énekes már átesett egy koszorúérműtéten. A zenész saját kérésére nem került fel már évekkel ezelőtt a transzplantációs listára, mert nem akart más szívével élni. Úgy gondolta, akkor ő már nem lenne ugyanaz az ember.
Cipő szíve február 15-én hajnalban leállt, akkor egy laikus újra élesztésének köszönhetően sikerült életben tartani, de azóta mélyaltatásban tartották. A Borsnak pár éve azt nyilatkozta, nem akar 50 évnél tovább élni, mert látta édesapja mennyire kiszolgáltatottá vált öregkorára. Ikerlányait azonban még szerette volna látni felnőni.
A Blikk információ szerint a 47 éves énekes szívdobogását már négy éve egy speciális pacemaker szabályozta, ami defibrillátorként is működött, és azonnal működésbe lépett, ha leállt a szíve. A mentők állítólag február 15-én is csak negyven perc után tudták újraéleszteni az énekest, akit azután mélyaltatásban tartottak. Február huszonegyedikén próbálták felébreszteni a mélyaltatásból, de nem jártak sikerrel, az énekes kómába esett. Másnap orvosi konzíliumot tartottak, hogy eldöntsék, mi legyen a következő lépés. A családtagokat állítólag már akkor felkészítették a legrosszabbra is, és azóta is több felébresztési kísérlet is kudarcot vallott. A múlt héten a Bors megírta, hogy Bódi László már mozgatja a kezét és kinyította a szemét, de a zenekar menedzsere ezeket a híreket cáfolta.

A Cipőfűző becézése

Bódi László, becenevén Cipő 1965-ben született Ungváron. Egyéves korában Kisvárdára költöztek, ott kezdett zenélni, először zongorázni tanult. A gimnáziumban barátaival megalakította a Cipőfűző nevű zenekart, innen a beceneve. "Nagyon sokat jelent nekem ez a város, ahol nevelkedtem. Boldog gyermekkorom volt. Itt végeztem az iskoláimat, itt alakítottam meg az első zenekaromat, és az első beteljesületlen szerelem is Kisvárdához köt. Futballoztam, zongorázni tanultam, érdekelt a festők és az autóversenyzők világa is. Nem tudtam, hogy mit válasszak életcélul, annyi minden szerettem volna lenni. Aztán egyszer láttam a tévében a Beatles-ről szóló, „Egy nehéz nap éjszakája” című filmet. Akkor fogant meg bennem a gondolat, hogy zenész leszek" - mondta 2007-ben a zene.hu-nak.
1983-ban a Sárvári diáknapokon verseivel és dalaival díjazott lett, valamint ekkor ismerkedett meg Bródy Jánossal is.
Tizennyolc évesen költözött Budapestre, a jazz-konzervatórium előkészítőjére kezdett járni, de dolgozott a vasútnál és újságkihordóként is. A konzervatóriumot végül nem végezte el, de 1990-ben megalapította a Republic zenekart Tóth Zoltánnal, Boros Csabával, Rece Apó - Bali Imrével és Szilágyi Bigyó Lászlóval. Nagy Feró hamar felfigyelt rájuk, így nem sokkal később már a Beatrice előtt játszottak.
A zenekar első lemeze, az Indul a mandula! 1990-ben jelent meg. Ettől kezdve szinte minden évben kiadtak egy lemezt és folyamatosan koncerteztek. "Nevezhetjük magyar beatnek vagy popnak, a lényeg, hogy könnyen megjegyezhető dalokat írtunk érdekes, voltaképpen komoly szövegekkel. Ez a műfaj a kilencvenes években voltaképpen megszűnt, pontosabban rajtunk kívül senki sem foglalkozik ilyesmivel. Ha több ilyen zenekar létezne, valószínűleg a Republic sem nőtte volna ki ennyire magát. A kilencvenes években születtek értékes dolgok az alternatív műfajban, a tánczenében pedig egy rakás népszerű dal, de középen nem maradt semmi, csak a Republic" - nyilatkozta 2001-ben a Magyar Narancsnak.
1995-ben Cipő szólólemezt is kiadott. Nem csak a Republicnak írt dalokat, hanem Halász Juditnak és Koncz Zsuzsának is, aki kedvenc énekesnőjének nevezett, de dolgozott Cseh Tamással is. "Örülök, hogy nem vált munkává a zene. Szeretjük csinálni, és sokan kedvelik a muzsikánkat" - mondta arról, hogy mennyire sokfélét és sokat dolgozik. 2010-ben, a zenekar megalakulásának 30. évfordulóján a Republic megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét.
– Nem értem, mi olyan érdekes a szívügyemben, már régóta tudok róla, hosszú ideje élek fájdalommal - mondta a Borsnak az énekes, akit az utóbbi években folyamatosan betegségéről faggattak.

Búcsúznak

"Megdöbbentett, ami Cipővel történt. Egész profi pályafutásomat végig kísérte a Szállj el kismadár, minden harcom és küzdelmem részese volt" – reagált Cipő kórházba kerülésének hírére korábban Erdei Zsolt, profi bokszoló a Facebookon, aki mindig erre a számra lépett ringbe.
Számomra is félelmetes a hír, már csak azért is, hiszen Cipő fiatalabb volt nálam. Lesújtott a halála, lelki társak voltunk – mondta el az Indexnek Nagy Feró, aki ennek ellenére már számított az énekes halálára. „Csodaszámba ment volna, ha felébred, de még akkor is szembe kellett volna nézni a ténnyel, hogy halálos beteg, és valószínűleg nem lett volna már egészséges.
A Betarice májusi koncertjén tervezte egy Republic dal eljátszását is, de ahogy Nagy Feró fogalmazott, ez már csak egy emlékdal lesz. A koncerten valószínűleg ott lesz a Republic is. Nagy Ferő szerint az együttesnek folytatnia kell a zenélést, és Cipő is ezt akarná. Már csak azért is, hogy ne merüljenek feledésbe Cipő dala.
„Őt nem lehet helyettesíteni, de a shownak folytatódnia kell. Az a jellegzetes fanyar, cinikus stílus, amit Cipő képviselt továbbra is meg kell, hogy maradjon. Pontosan attól voltak ők nagyok, hogy értelmes, fontos szövegekkel tudtak rockzenét játszani, ami ma, amikor a zenészek ontják a közhelyeket, nagy kincs.”
Az Edda frontemberének, Pataky Attilának elcsuklott a hangja, amikor meghallotta, hogy elhunyt Bódi László. Ehhez azért túl fiatal volt, pláne két gyerekkel a háta mögött. Annyira nem voltunk közel egymáshoz, csak amennyire a mi életformánkba belefér, és köszöntünk egymásnak. Ebben a felfokozott létezésben, amit teremtenek számunkra, alig van időnk másokra. Magyarországon kétféle életforma létezik, az egyik a nihil, a másik pedig a pörgés. Ez utóbbi négyezres fordulatra van beállítva, hogy meg tudjanak maradni. Cipő ebbe halt bele, ezt ő se lelkileg, se testileg nem bírta. Meggyőződésem, hogy ő megpucolt ebből. Ő nem bírta ezt, és azt sem, ahogy ma látható, hogy emberek százai nyomorognak és mennek tönkre. Nincs jövőkép” – mondta a Velvetnek Pataky, aki utoljára tavaly nyáron Debrecenben találkozott Cipővel, ahol a szervezők kedvéért elénekeltek közösen egy-egy dalt az Eddától és a Republictól is.
Az énekes halála a rajongókat is megrázta, a közösségi weben terjedő reakciókból az Index2-n talál válogatást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése